Wiadomości - Aktualności

Zimą pszczoły odpoczywają –pszczelarze niekoniecznie

Dodał: Sylwia Robak Data: 2024-01-29 09:30:37 (czytane: 189)

Najgorzej dla pszczoły, gdy zbyt długo trwa ciepła jesień. Pszczoły są zdezorientowane, niespokojne, taki przedłużony sezon to nic dobrego dla pasieki” –mówi Jerzy Mucha, pszczelarz z zamiłowania, były prezes Stowarzyszenia „Miodzio”, radny powiatowy, przewodniczący Komisji Zdrowia w pińczowskiej Radzie Powiatu.

Pan Jerzy swoją miłość do pszczół odziedziczył po dziadku i ojcu. „Pasieką zajmuję się odkąd pamiętam, sprawia mi to radość, odpręża, relaksuje. Pszczołami opiekował się także mój syn Paweł, lubił je, a one jego…” –wspomina z sentymentem radny pszczelarz.

W pasiece pana Jerzego mieszkają 73 pszczele rodziny, które w sezonie potrafią wyprodukować nawet do 800 litrów miodu. Wiosna i lato to dla pszczół i pszczelarzy niezwykle intensywny, pracowity okres, który dla pszczół kończy się wczesną jesienią. Dla pszczół, bo dla pszczelarzy praca w pasiece trwa cały rok. W sierpniu pszczoły po raz ostatni przed zimowym snem są dokarmiane cukrem lub specjalnym gotowym płynem. Tu ciekawostka –w sezonie, jedna pszczela rodzina potrzebuje nawet do 15 kg pokarmu.

Podczas jesiennego podkarmiania pszczelarze zbierają pszczeli kit z ramek. Jest to wyjątkowo cenny dar natury, posiada mnóstwo właściwości zdrowotnych, szczególnie pomocny jest w dolegliwościach gastrycznych. Z jednego ula udaje się pozyskać ok. 10 dkg cennego propolisu. W zimie pszczelarze systematycznie odwiedzają pasiekę, doglądają uli, kontrolując ich stan techniczny. „Trzeba uważać zwłaszcza na nieszczelności, którymi do wnętrza może się dostać zimno lub gryzonie. Przy ostrym, zwłaszcza lutowym słońcu, zdarza się, że musimy przesłaniać wejście do ula, by pszczoły nie obudziły się myśląc, że nadeszła wiosna. To ważne, bo owad, który wyfrunie na zaśnieżony ogród nie ma żadnych szans na przeżycie” –wyjaśnia pszczelarz z Sancygniowa.

Od połowy lutego miłośnicy pszczół sprawdzają także, czy pszczele rodziny nadal śpią, czy też powoli się wybudzają. W tym drugim przypadku należy rozpocząć dokarmianie. Zima to także dobry czas na oczyszczanie ramek i wymianę węzy ze starej na nową. „Moje pszczoły najbardziej ulubiły sobie węzę z wosku, który pozyskuję z przetapiania starych plastrów. Wymaga to trochę zachodu, ale warto” –mówi pan Jerzy.

Praca pszczelarza jest tyle pasjonująca, co czasochłonna. „Trzeba to kochać, bez miłości do pszczół nie można być dobrym pszczelarzem. Pszczoły wyczuwają, kto je lubi i odwzajemniają to uczucie. Bez względu jednak na to, czy lubimy te owady, czy nie, wszyscy winniśmy o nie dbać. Pszczoły to niezwykle pożyteczne stworzenia. Bez nich przyroda zginie, a my razem z nią. Nie zabijajmy pszczół, nie reagujmy paniką, gdy zobaczymy rój, zignorujmy, pozwólmy im odpocząć, możemy także poinformować o tym znajomego pszczelarza” –mówi Jerzy Mucha. Na szczęście w ostatnich latach bardzo zwiększyła się ekologiczna świadomość społeczna. Jak mówi nasz pszczelarz, przypadki zatrucia pszczół środkami ochrony roślin są sporadyczne. I tak trzymać.

Jedzmy miód, pijmy miód, najlepiej z cytryną, rozpuszczony w chłodnej wodzie. Taki specyfik ma zbawienny wpływ na organizm” –zaleca Jerzy Mucha, przewodniczący Komisji Zdrowia w Radzie Powiatu Pińczowskiego.



Mucha.jpg

Jarmark Nadnidziański

08/17/2017

wiecej..

Dożynki Powiatowe

08/27/2017

27 sierpnia zapraszamy na Powiatowe Święto Plonów powiatu pińczowskiego.  wiecej..

Giełda Pracy już 14 września

09/14/2017

Młodzieżowe Centrum Kultury zaprasza na Giełdę Pracy.  wiecej..

koncert POZYTYWNIE NAKRĘCENI

11/11/2017

 11 listopada 2017 roku zapraszamy na jubileuszowy koncert zespołu POZYTYWNIE NAKRĘCENI koncert odbędzie się w hali widowiskowo sportowej w Pińczowie o godz. 17:00 WSTĘP WOLNY wiecej..

VI Otwarty Turniej Tańca - Pińczów 2018

04/28/2018

wiecej..

Przeczytaj kolejną wiadomość:

Trudne czasy dla rolnictwa –wsparciem może być kredyt

Rolnictwo to ciężki kawałek chleba, uzależniony nie tylko od ogólnej sytuacji gospodarczej kraju, ale także od przyrody i uwarunkowań...