Wiadomości - Aktualności
Świętokrzyska Kuźnia Smaków w powiecie pińczowskim
Dodał: Sylwia Robak Data: 2017-09-06 08:41:53 (czytane: 1980)
ŚODRw Modliszewicach realizuje projekt "Stymulowanie rozwoju rynku produktów regionalnych poprzez markę Świętokrzyska Kuźnia Smaków", w ramach sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich, współfinansowany ze środków UE w ramach pomocy technicznej PROW na lata 2014-2020.
Zorganizowane zostały 4 szkolenia stacjonarne i trzydniowy wyjazd studyjny. Przed nami przeprowadzenie certyfikacji podmiotów ubiegających się o przystąpienie do szlaku Świętokrzyska Kuźnia Smaków.
W drugiej połowie marca odbyły się 4 szkoleniami nt.: „Kuchnia regionalna i produkt tradycyjny czynnikiem rozwoju regionu”. Uczestnikami byli rolnicy, producenci, przetwórcy oraz właściciele restauracji i gospodarstw agroturystycznych. Przeszkolonych zostało 48 osób z powiatów: buskiego, pińczowskiego, starachowickiego i staszowskiego zainteresowanych przystąpieniem do szlaku. Podczas wykładów prowadzonych przez prof. Czesława Nowaka dowiedzieli się co to jest produkt lokalny i jakie są możliwości jego sprzedaży, jakie znaczenie rynkowe ma „marka”, jak wpływa na wyróżnianie produktów oraz jak przekonać konsumenta do kuchni regionalnej. W programie były też zagadnienia dotyczące rozwoju lokalnego w oparciu o żywność tradycyjną i kuchnie regionalną poparte dobrymi przykładami z Europy i świata oraz elementy nowoczesnego marketingu w promocji marki „Świętokrzyska Kuźnia Smaków”. O założeniach projektu mówiła Teresa Wąsik – kierownik działu Rozwoju Obszarów Wiejskich /ŚODR Modliszewice. Uczestnicy poznali produkty tradycyjne ze swoich powiatów i procedury związane z uzyskanie statutu produktu tradycyjnego oraz warunki, które należy spełnić aby otrzymać certyfikat przynależności do szlaku „Świętokrzyska Kuźnia Smaków”.
W dniach od 22 do 24 maja zrealizowany został wyjazd seminaryjny o tematyce „Kuchnia regionalna i produkt tradycyjny turystycznym produktem regionu”. Miejscem docelowym było województwo małopolskie, a konkretnie miejsca związane z produktem tradycyjnym i kuchnią regionalną, w tym:
- Gospodarstwo Pasieczne „Sądecki Bartnik" w miejscowości Stróże, które powstało dzięki pasji właścicieli do pszczół oraz przyrody oraz certyfikowana restauracja znajdująca się na „Małopolskiej trasie smakoszy”.
- Gospodarstwo Agroturystycznym „Dziubyniłka" - Zagroda Edukacyjna będąca rekonstrukcją tradycyjnej zabudowy łemkowskiej. Atrakcją turystyczną była sławna „malowana wieś” Zalipie, na Powiślu Dąbrowskim – będąca przykładem, sięgającego XIX wieku zwyczaju, malowania wzorów na domach i zabudowaniach gospodarczych oraz jego wykorzystania w aktywizacji mieszkańców i promocji wsi.
- Zakład „Gawor” w Podstolicach - rodzinna firmie specjalizująca się w wyrobie wędlin tradycyjnych, z których sześć wpisanych jest na Listę Produktów Tradycyjnych oraz certyfikowana Karczma „Pod Kogutkiem” w Krzywaczce.
- Rybacki Zakład Doświadczalny w Zatorze o bogatej kilkusetletniej tradycji hodowli certyfikowanego karpia zatorskiego - posiadającego Chronioną Nazwę Pochodzenia.
- Centrum Produktu Lokalnego w Rzuchowej - ośrodek edukacyjny w zakresie rolnictwa ekologicznego i tradycyjnego, zdrowego odżywiania i ochrony środowiska naturalnego, zajmujący się m.in. sprzedażą produktów ekologicznych z dostawą do odbiorcy tzw. „Paczka od rolnika”.
- Kolejną atrakcją było Europejskie Centrum Muzyki Krzysztofa Pendereckiego, narodowej instytucji kultury, której misją jest rozwijanie talentów muzycznych najzdolniejszych młodych instrumentalistów, wokalistów oraz dyrygentów z całego świata poprzez tzw. Kursy Mistrzowskie i Karczma znajdująca się na terenie Miasteczka Galicyjskiego.
- Winnica Chodorowa - położona na „Małopolskim Szlaku Winnym” w sercu Ziemi Sądeckiej, pośród wzniesień Pogórza Rożnowskiego. Właściciele kultywują staropolskie tradycje winiarskiej, tworząc wina najwyższej jakości i wyjątkowej świeżości.
Anna Michalska